La situació excepcional que vivim davant el coronavirus està comportant –en algunes empreses i administracions públiques– el bloqueig de les funcions i competències dels Comitès de Seguretat i Salut i dels delegats i delegades de prevenció amb les excuses de manca de temps, recursos, mitjans tècnics, o creació d’organismes aliens a la PRL etc. Al mateix temps, aquestes administracions públiques van aprovant protocols, mesures i accions encaminades a la lluita contra el coronavirus sense la participació de la representació legal dels treballadors/es.
Aquest fet, vulnera clarament els drets de NEGOCIACIÓ, INFORMACIÓ I PARTICIPACIÓ de la representació legal dels treballadors que la normativa de Prevenció de Riscos Laborals estableix.
Cal recordar que la Llei 31/95 Llei de Prevenció de Riscos Laborals, que afecta tant les empreses particulars com les Administracions Públiques, té com a objectiu general promoure la seguretat i la salut dels treballadors/es mitjançant l’aplicació de mesures i el desenvolupament de les activitats necessàries per a la prevenció de riscos laborals.
I, de forma específica, volem destacar l’article 36: competències i facultats dels delegats de prevenció, el 38: Comitè de Seguretat i Salut (l’òrgan paritari i col·legiat de participació destinat a la consulta regular i periòdica de les actuacions de l’empresa (i AAPP) en matèria de PRL), i el 39: competències i facultats del Comitè de Seguretat i Salut.
Per tant, és evident que, per acomplir aquest objectiu general, la llei de PRL regula la participació dels empresaris (també de les AAPP) i dels treballadors/es així com dels seus representants: els i les delegades de prevenció en la programació, organització i control de la gestió relacionada, entre altres, en la protecció de la seguretat i salut en el treball.
A més a més, front la pandèmia del Covid 19, en el marc del Consell de Relacions Laborals de Catalunya (CRL) es va acordar una sèrie d’accions i mesures complementaries per fer front a aquesta pandèmia, les quals en la línia del que estipula la normativa, contemplen la participació activa dels representants dels treballadors/es.
Concretament, instaura la INTERVENCIÓ SINDICAL AL PLA PREVENTIU FRONT AL SARS-CoV-2 (COVID-19) mitjançant.
Elaboració d’un PLA PREVENTIU:
L’empresa i AAPP han de tenir previst i per escrit un “Pla Preventiu per fer front al COVID-19” que s’ha de negociar amb la RLT en coordinació amb els delegats i delegades de prevenció.
Com a mínim ha de recollir:
- Política de l’empresa: Ha de definir l’obligació de romandre al domicili si es presentés símptomes de COVID-19 o s’ha tingut contacte directe amb persones contagiades, i indicar com s’ha d’actuar en aquests casos.
- També ha de preveure eines de suport a les persones treballadores que s’hagin d’absentar per cura de familiars malalts, menors o dependents, etc.
- Identificació de les activitats i/o serveis essencials o estratègics per a la continuïtat de l’activitat productiva, de manera que s’haurà de reduir al màxim la presència en els centres de treball al personal mínim imprescindible.
- Identificació dels llocs de treball on s’ha d’implementar el teletreball, tal com s’estableix en el RD 08/2020.
- Protocol de Salut Laboral:
- Coordinació de l’activitat preventiva amb proveïdors, clients, ETT i subcontractes.
- Les persones embarassades i les persones amb especial sensibilitat al coronavirus, no poden estar als centres de treball i han de romandre al seu domicili.
- Protocol d’actuació davant de casos confirmats o amb símptomes compatibles. Incloent el compromís d’evitar sancions, pactat a l’Acord del CRL per fer front al coronavirus.
- Mesures preventives per a evitar el contagi.
- Organitzatives generals:
- Restringir la mobilitat i prioritzar el confinament domiciliari, potenciant el teletreball i el treball a distància, com a recomanació principal. Tenir en compte mesures com règims de torns, flexibilització dels horaris d’entrada i sortida, reducció/compactació de jornada, etc.
- Mesures ambientals i d’higiene (col·lectives i individuals): Establir la distància, com a mínim, de 1,5 metres en el llocs de treball i espais comuns, instal·lar mampares de metacrilat, neteges amb hidralcohol de totes les superfícies d’ús comú, establir control d’aforament (als elevadors, menjadors, vestuaris…). Garantir temps de descans en zones sense risc, lliurament d’EPI’s en funció de cada cas concret (mascaretes, guants…), actualització de l’avaluació de risc amb el suport del Servei de Prevenció, i informació i comunicació de totes les mesures a les persones treballadores, de forma clara i amb instruccions concretes i si s’escau de formació al respecte.
A dia d’avui, tenim constància d’incompliments en diverses administracions locals. Per la qual cosa, els nostres representants els han sol·licitat una rectificació immediata al respecte i, si aquesta no es produís, acudirem a la via legal corresponent per modificar aquests incompliments de la normativa de PRL.
La denúncia pública, sense obviar la legal, l’exercirem amb contundència cap aquelles administracions que posen en perill la salut dels seus treballadors/es en no deixar participar els seus representants legals en les preses de decisions. Un tema tan delicat com la lluita contra la pandèmia que estem patint no es fa des de la prepotència sinó unint esforços.
Model d’instància per demanar la convocatòria del Comitè de Seguretat i Salut:
en format PDF / en format editable