El passat dimecres, 28 de juny, es va aprovar el Reial Decret-Llei 5/2023 amb què s’adopten i prorroguen determinades mesures destinades a millorar la conciliació de la vida familiar i laboral dels progenitors i els cuidadors, com a transposició de la Directiva (UE) 2019/1158 del Parlamento Europeo y del Consejo, de 20 de junio de 2019 i que modifiquen part dels articles 48 i 49 de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic (TREBEP) així com l’art. 34 de l’Estatut dels Treballadors.
https://www.boe.es/boe/dias/2023/06/29/pdfs/BOE-A-2023-15135.pdf
https://www.boe.es/diario_boe/txt.php?id=BOE-A-2023-15274
Es tracta d’un document de 224 pàgines. La transposició de la directiva europea en matèria de conciliació es troba a l’article 127 que modifica l’Estatut de Treballadors i a l’article 128 que modifica el TREBEP.
ACLARIMENT: PERMÍS DE 8 SETMANA “RETRIBUÏT”?
- Es tracta d’un permis de 8 setmanes per a la cura de fill, filla o menor acollit/da per temps superior a un any fins que l’infant compleixi 8 anys.
- Es pot gaudir de manera contínua o discontínua i a temps complet o parcial, quan les necessitats del servei ho permetin i sol·licitant-lo amb una antelació de 10 dies (o la que es concreti a la negociació col·lectiva).
Tot i que la nova norma no recull expressament el CARÀCTER RETRIBUÏT d’aquest permís, CCOO defensem que cal concloure que és així per les raons següents:
- Per la ubicació sistemàtica de la regulació del permís parental, inclòs dins del article 49 de l’EBEP (“Permisos per motius de conciliació de la vida personal, familiar i laboral, per raó de violència de gènere i per a les víctimes de terrorisme i els seus familiars directes”), immediatament a continuació de la regulació de tota una sèrie de drets tendents, tots ells, a promoure la igualtat efectiva entre homes i dones i combatre la discriminació per raó de sexe, i també vinculats (amb la possible excepció del supòsit contemplat per l’apartat d.), amb la cura i la criança dels fills/es, i tots ells també remunerats.
- Pel fet que, durant el gaudi dels diferents permisos regulats a l’article 49 de lEBEP, la situació del personal funcionari i estatutari de l’Administració Pública es correspongui amb la situació de servei actiu.’ Per tal, s’ha de concloure el dret a percebre les remuneracions corresponents a aquesta situació.
- A la Disposició Final Vuitena del RDL 5/2023 (“el Llibre segon trasposa parcialment la Directiva (UE) 2019/1158 […]; excepte l’article 5 i l’article 8, apartat 3, respecte de la remuneració o la prestació econòmica del permís parental”) es desprèn que el Legislador no discuteix el caràcter retribuït del permís parental.
- La finalitat i el propòsit exprés a què respon la Directiva és fomentar la igualtat entre homes i dones i un repartiment equilibrat de les responsabilitats familiars i tasques de cura. El caràcter no remunerat del permís parental no faria sinó desincentivar l’exercici d’aquest dret, i no faria sinó propiciar la perpetuació de rols, estereotips i diferències de gènere en matèria de conciliació de la vida laboral i familiar.
Per tant, CCOO defensem que pel personal funcionari de les administracions públiques se’ls ha de reconèixer aquest dret per les raons abans esmentades.
Respecte al personal laboral, cal reconèixer que la deficient tècnica legislativa o la precipitació a l’hora d’elaborar la norma ha donat més inseguretat respecte aquest personal i no podem obviar els problemes interpretatius que poden qüestionar l’exercici del dret.
Ara bé, cal recordar el caràcter de mínims de la nova normativa laboral i, per tant, s’ha de tenir en compte el que disposin els corresponents convenis col·lectius si milloren el que preveu la normativa esmentada.
Tot i això, sense perjudici de la necessitat i l’oportunitat que l’Administració pública aclareixi dubtes sobre la seva aplicació i ofereixi seguretat jurídica en la gestió d’aquest dret.
En aquest cas, la Generalitat de Catalunya ha fet una nota informativa que podeu llegir clicant AQUÍ.
Si una persona afiliada fa ús d’aquest permís i l’ens local on presta servei no li retribueix, cal que:
- Demanar-ho mitjançant instància per registre.
- Si no hi ha resposta (termini màxim general que té l’administració per respondre és de tres mesos) o aquesta és negativa, cal que us poseu en contacte amb el vostre responsable territorial del SAL per a rebre més instruccions.
TROBA TOTES LES NOTES INFORMATIVES A LA PESTANYA +INFO —> COMUNICATS
Afilia’t ara! Cliqueu aquí
El Sector de l’Administració Local de CCOO estem també a les xarxes socials