Fem una recopilació d’informació veraç relacionada amb l’abús de la temporalitat. Si tens cap dubte, et pot posar en contacte amb nosaltres: [email protected]
Comissions Obreres, i el Sector de l’Administració Local de la FSC inclòs, ha lluitat, lluita i lluitarà per a donar una solució justa i amb garanties al problema de l’alta taxa de temporalitat a les administracions públiques.
Treballem per a garantir la continuïtat del personal interí en situació d’abús de la temporalitat sense amagar, com fan altres, que els processos han de respectar els principis de publicitat, igualtat, capacitat i mèrit si no volem que siguin declarats nuls (com ha passat per exemple a Canarias, País Basc, entre d’altres).
Ara bé, tenim la plena convicció que el RDL 14/2021 permet convocatòries que tinguin en compte aquests principis i alhora facilitin d’una manera molt important la continuïtat del personal en situació d’abús.
Cal que les administracions negociïn les convocatòries d’Oferta Pública facilitant la continuïtat del personal interí que actualment hi treballa, tenint en compte:
- Que no poden dilapidar el capital humà, formació i coneixements de les persones que porten molts anys de forma temporal prestant els seus serveis amb un alt grau de professionalitat a les administracions locals.
- Que des del 7 de juliol de 2021 (aprovació del RDL 14/2021), tot cessament d’una persona interina en situació d’abús, suposa un dret a ser indemnitzada. Això podria suposar la “fallida” econòmica d’algunes administracions.
En tot moment CCOO NO VENEM FUM: s’ha de facilitar la continuïtat amb una solució que no es posi en dubte més endavant per manca de garanties o seguretat jurídica.
Per Göbbels, «una mentida repetida mil vegades es convertia en una veritat». Així doncs, més enllà dels arguments utilitzats insaciablement pels despatxos d’advocats (amb clars interessos econòmics), cal conèixer les sentències del TJUE i del Tribunal Suprem, que són les que acaben creant jurisprudència:
- Resum sobre la jurisprudència existents en relació a l’abús de la temporalitat i l’accés a la funció pública.
- Jornada de la FSC-CCOO Catalunya amb la participació del professor Joan Mauri, especialista en Funció Pública i Miriam Pinillos, secretaria de Polítiques Públicas de FSC-CCOO.
- Jornada a Catalunya de la FSC-CCOO estatal sobre l’acord de temporalitat de les administracions publiques. Recordeu que l’accés a aquesta jornada és restringit a persones delegades de CCOO. Podeu demanar el codi d’accés a [email protected]
S’ha de recordar que totes les demandes interposades per a la utilització abusiva de les relacions de treball temporal sorgeixen com a conseqüència de L’ACORD MARC SIGNAT entre la CES (Confederació Europea de Sindicats, organització presidida per CCOO en el moment de la signatura), la UNICE (Unió de confederacions industrials i empresarials d’Europa) i el CEEP (Associació Europa d’empreses públiques i serveis d’interès general). Com a conseqüència d’aquest Acord Marc es va fer la Directiva 1999/70/CE per a la seva aplicació a nivell comunitari mitjançant una decisió del Consell a proposta de la Comissió Europea.
Tot i que CCOO també ha utilitzat la via judicial, ha treballat intensament, desde la negociació col·lectiva, cercant solucions al problema de l’abús de la temporalitat amb l’objectiu d’arribar a acords i /o modificacions legislatives que:
- Evitin abocar als tribunals al personal a costosos i llargs litigis.
- Siguin d’aplicació per a tot el personal interí (independentment si es poden o no pagar un advocat)
QUÈ HEM FET I QUE FAREM?
- Document sindical de valoració de l’acord en matèria de temporalitat.
- Que no t’enganyin! Llegeix quin és el contingut real de l’acord (Cliqueu aquí).
- Dossier “Expectatives de cara al nou govern” el 21 de juny de 2021, amb l’explicació detallada dels nostres objectius i propostes de cara a l’eliminació de la temporalitat (Àrea Pública de CCOO Catalunya).
- Objectius pel que fa a Funció Pública per aquesta legislatura
- Cal elaborar la Llei catalana de la funció pública de les administracions catalanes, tal com manava al Govern la disposició final segona del Decret llei 1/1997, que refonia els preceptes legals en matèria de funció pública. CCOO portem molts anys reclamant-la. No es pot entendre que no s’hagi abordat a Catalunya una regulació pròpia de la funció pública, ja que és l’única comunitat autònoma que no en té, amb tots els perjudicis que comporta per a les treballadores i treballadors de totes les administracions públiques, inclosa i especialment la Local (cliqueu aquí).
- Informe sobre la situació de la temporalitat a les administracions públiques.
TENS ENCARA MÉS DUBTES?
- FAQS (Preguntes i respostes sobre l’Acord de temporalitat a les administracions publiques).
- Si vols rebre informació ajustada a la realitat, pots contactar amb qualsevol delegat o delegada del teu centre de treball. Si vols també pots contactar amb nosaltres a [email protected]
22.10.2021